Majoritatea femeilor iubesc să atragă atenția asupra lor, iar unul dintre trucurile vestimentare cu care reușesc să facă acest lucru este folosirea combinațiilor de culori. Nimic mai simplu la prima vedere, dar pentru ca rezultatul final să fie pozitiv, iar stilul tău vestimentar admirat, trebuie să faci alegeri bune și să știi să asortezi culorile.
Secretul unei garderobe bine construite, cu haine colorate și pline de stil, constă în alegerea unor nuanțe vizibile, îmbogățite cu tonuri terțiare, pornind de la roata culorilor și câteva dintre principiile acesteia. Roata culorilor a fost inventată de Isaac Newton în 1666, omul de știință având intenția de a imortaliza pe o roată culorile vizibile ochiului din spectrul cromatic.
Teoria culorilor pornește de la modelul RYB și se bazează pe Cercul Cromatic, folosit în pictură, grafică, design interior, machiaj, design vestimentar și în general, în artă.
Culori primare, culori secundare, culori complementare
Culorile primare sunt roșu, galben, albastru, care există ca atare, nu sunt create prin combinarea altor culori şi au cel mai înalt grad de strălucire. Prin combinarea culorilor primare în diferite proporţii, vom obține culorile secundare: portocaliu (galben și roșu), verde (albastru cu galben) și violet (roșu și albastru).
Din combinarea unei nuanțe primare cu una secundară sau din combinarea a două nuanțe secundare se obțin culorile terțiare: oranj roșcat, violet roșcat, indigo, turcoaz, verde gălbui, auriu etc. Cele 12 culori din cercul cromatic sunt culorile pure.
Culorile complementare sunt cele care se găsesc diametral opus pe cerc. Folosirea lor generează un contrast puternic, roșu-verde crud, violet-galben sau portocaliu-albastru. Culori analog sunt culorile vecine, cele care se găsesc una lângă alta pe cerc. Natura este plină de culori analog. Ele ajută la crearea unui design armonios și odihnitor pentru că trecerea de la o culoare la alta se face gradat.
Triadele de culori puse în compoziție dau impresia de echilibru. Sunt generate prin utilizarea a trei culori egal depărtate pe cerc. Triadele de culori sunt ideale în vestimentație pentru că se pot alege astfel încât să există o culoare care domină, o nuanță puternică și două mai blânde. Dacă respecți această regulă de bază, culorile se vor completa reciproc.
Nu trebuie uitate culorile neutre saturate (non-culorile), alb, gri și negru cu care se pot face combinațiile cele mai simple.
Combinații de culori ideale pentru ținutele de zi
Culorile primare și secundare care stau una în vecinatatea celeilalte se consideră o combinație reusită pentru a fi incluse simultan într-o ținută de zi. Așadar, hainele albastre merg cu cele în nuanțe de verde și violet, iar articolele portocalii cu roșu și cu galben creând o ținută în care culorile se completează una pe cealaltă.
Combinațiile de culori analoge îți dau liber să asociezi tonuri precum roșu, portocaliu și galben, de exemplu. Nu există interdicții în ceea ce privește numărul de culori alăturate, dar specialiștii spun că e mai bine să te oprești la maximum 3. Pentru un look armonios, alege 2 culori analoge și o culoare neutră, deoarece sunt similare una cu cealaltă și în combinație vor alcătui o ținută plăcută din punct de vedere cromatic. Un exemplu bun ar fi combinația cromatică de verde cu albastru și bej.
Culorile complementare se găsesc pe paleta de culori în poziții diametral opuse. Asortate una cu cealaltă, aceste culori se pun în evidență reciproc și vor crea un contrast maxim, părând mai intense. Poți crea ținute îndrăznețe, care să-ți scoată în evidență personalitatea nonconformistă. Look-ul obținut va fi unul strălucitor, îndrăzneț, plin de personalitate, unul perfect pentru lunile calde de vară. Așadar, îndrăznește să porți roșu cu verde, violet cu galben sau albastru cu portocaliu. Fii o apariție contrastantă și poartă o bluză roșie cu pantofi verzi sau galbeni și cu siguranță te vei face remarcată.

Dar dacă ținutele prea țipătoare nu corespund stilului tău, poți purta o singură culoare cu o nuanță pală a opusului său, cum ar fi verde cu roz pastel, albastru cu galben pai, piersică cu turcoaz, kaki cu roz nude.
Pentru un outfit de zi cea mai facilă variantă este triada culorilor. Alege o culoare pentru nuanța dominantă a ținutei tale și alte două pentru accentuarea ei. De exemplu, culorile primare – roșu, galben și albastru – formează o triadă, la fel și cele secundare – verde, violet și portocaliu.
Culori calde – 5 mixuri interesante
O altă clasificare după roata culorilor se poate face în funcție de „temperatura” lor. astfel avem:
- Culori reci: albastru, verde și majoritatea tonurilor de verde și mov, nuanțele violet-albăstrui.
- Culori calde: rosu, portocaliu, galben, roz, nuanțele de prună.
- Culori neutre calde: crem, camel, bej, maro, cafeniu.
1. Maro și crem. Culoarea maro asortată cu nuanțe neutre calde, de exemplu cu crem, este o alegere excelentă și potrivită pentru toamnă. O combinație cromatică de nuanțe de maro, bej, albastru, gri va aduce mult calm și rafinament în ținuta ta.
2. Negru și maro. Poți opta pentru combinația maro-negru, mai ales dacă o asortezi cu animal print leopard.
3. Roșu și galben. O pată de culoare caldă într-o paletă de culori reci adaugă ținutei o notă de eleganță. De exemplu, poți asorta o eșarfă roșie la o camașă albastră ori câteva accesorii galbene la o rochie verde. Varianta roșu și galben este una foarte îndrăzneață dar te asigurăm că este un mix de succes mai ales dacă îl porți într-o rochie cu imprimeu floral.

4. Roz cu bleu. Culorile pastelate se asortează practic toate între ele și pot fi asociate cu o culoare caldă gen roz. Această variantă îți permite să pui mai mult de 3 culori pe tine, fără să semeni cu un curcubeu. Combinațiile de roz cu bleu deschis, gri, crem, lavandă, olive deschis, știu să se completeze. Dacă prea multe culori pastelate îți dau impresia unui look prea copilăros, alege să combini o culoare pastel cu una neutră, de exemplu roz pal cu gri.
5. Coral și crem. Culoarea living coral, vedeta anului, este o culoare caldă, mai exact un portocaliu-roz delicat. Interpretările lui în lumea modei se extind de la clasica nuanţă de „somon” la piersică şi roz auriu, oscilând astfel între valenţele calde şi reci ale culorilor. Ea se regăseşte atât saturată, strălucitoare, cât şi mai soft, pudrată sau amestecată cu gri. Poate fi utilizată în combinații de culori pentru un stil urban, tineresc, vivace cu nuanțe fresh de galben, bleu, lavandă, kaki, verde albăstrui, albastru electric şi bleumarin. Dacă apreciezi stilul clasic, atunci cu siguranţă iubeşti culorile neutre, iar prin combinația cu living coral va rezulta mixul ideal pentru o vestimentație formală, atât pentru zi cât şi pentru seară.
Combinații de culori: reguli de bază în asortarea hainelor
- Temperează imprimeurile
Dacă îți plac imprimeurile sau combinațiile de culori pe aceeași piesă vestimentară atunci trebuie sa o asortezi cu alte articole vestimentare monocromate, în aceeași nuanță ca și nuanța majoritară din imprimeu. Singura excepție o reprezintă situația în care piesa vestimentară este o rochie, cum este acel model de rochie elegantă cu imprimeu floral galben și albastru.

Dacă îți plac bulinele, dungile și alte tipare geometrice, încearcă să nu le asortezi unele cu celelalte. O bluză în dungi de mai multe culori nu va arăta estetic cu o fustă cu buline la fel de colorată. Adoptă o culoare monocromă pentru a putea purta o altă piesă cu imprimeu bogat. de exemplu această cămașă cu imprimeu floral se potrivește excelent cu o pereche de jeans simpli, uni.

- Evită să porți mai mult de trei culori diferite
Poți arăta ca un adevărat arlechin, dacă nu ai experință în combinații de culori. Așadar, încearcă pe cât posibil să echilibrezi alegerile. Dat fiind că cele două non-culori, negru și alb, nu sunt teoretic culori, acestea merg ca și nuanțe de bază pentru asortarea tuturor celorlalte culori. Albul are tendința de scoate în evidență culorile asortate în timp ce negrul le atenuează stridența. Ca și concluzie, alb și negru se asortează și completează orice culoare, și se asortează și între ele.
- Tonurile neutre merg cu culori puternice
Dacă optezi pentru tonuri neutre ca maro, bej, crem, negru, alb, gri, oliv, navy, metalic, atunci trebuie să știi că acestea pot fi asortate cu ușurință și purtate cu aproape orice altă culoare. Fiind foarte versatile din acest punct de vedere, se recomandă ca orice femeie să aibă în garderobă piesele basic în aceste culori neutre. Așadar, ce spui de această frumoasă bluză crem din dantelă cu volan?

De asemenea, dacă vrei sa atenuezi o culoare stridenta, poti sa folosesti o culoare asemănătoare ei. De exemplu, albastru poate fi atenuat de verde si violet sau portocaliu de culorile rosu si galben. Temperează culorile intense cu nuanțe neutre: gri deschis, nude sau bej. Spre exemplu, o rochie galbenă poate fi alăturată unor sandale sau accesorii roz-ciclam cu fine nuanțe de gri. Combinația va arăta senzațional.

- Alege culorile în funcție de nuanța pielii
Este indicat să alegi culorile și după nuanța pielii tale. O piele foarte albă nu va arăta foarte bine cu o rochie violet de exemplu. O piele bronzată se va asorta în schimb perfect cu o rochie albă vaporoasă și accesorii mai colorate. Este indicat să nu te orientezi către outfitul monocrom. Poți sparge bariera cu accesorii în altă nuanță.

Concluzia pentru un outfit reușit în combinații de culori este să te limitezi la maxim 3 culori (inclusiv neutre), cu excepția situației în care culorile suplimentare alcătuiesc un imprimeu. Și să nu uiți de acele câteva combinații de culori cu care poți greși întotdeauna, prea stridente sau prea șterse, negru cu bleumarin, alb și crem, maro și gri.
Nu este nimic complicat, sunt doar câteva reguli de bază pentru mixul de culori, pe care dacă le vei respecta te vei îmbrăca stylish și colorat. Pentru că în sezonul estival nimic nu ne aduce o stare de bună dispoziție mai repede decât marea, ce spui să-ți alegi câteva haine în culorile mării de pe Boem Urban!